БългарскиEnglishFacebook

ДА ОБИЧАШ КАРМЕН

В средата на ХIХ в. циганското момиче от цигарената фабрика в Севиля скандализира света със свободния си дух и мигновено става символ на модерната, независима жена. Повече от 100 години музиканти, певци, режисьори, изследователи и колекционери пренасят през времето историята на Кармен и я превръщат в легенда. Разказан от британския актьор Бен Крос, филмът преоткрива първите изпълнения на Кармен и нейното място в ранното развитието на звукозаписната индустрия и киното, като паралелно проследява репетиционния процес на постановката на операта Кармен на италианския режисьор Никола Берлофа в театъра на Сен Гален в Швейцария и търсенията на сопраното Александрина Пендачанска в главната роля. Безсмъртното изкуство се създава от смъртни хора!

Наийо Тицин е продуцент, режисьор, фотограф и журналист. Завършва пиано в Националната музикална академия в София и операторско майсторство в НАТФИЗ и Университета на Южна Калифорния. От 1993 г. до 2002 г. е репортер в новините на БНТ. През 2003 г. заедно с Димитър Коцев – Шошо създават продуцентската компания “Спотлайт”. От 2006 г. работи в тясно сътрудничество с френската звукозаписна компания ”Хармония мунди”, която издава на DVD множество негови музикални документални филми, сред които: “Лице в лице с Агрипина”, “В търсене на Дон Жуан”, “Хайдн днес”, “Идоменей – послание за хуманизъм”, “Създаването на “Сътворението” и др. Продуцент е на игралните филми: “Лора от сутрин до вечер” (2011) и “Маймуна” (2016) – награда на публиката на София филм фест (2016), а през 2013 година е изпълнителен продуцент на сериала на БНТ “Четвърта власт” – награда за най-добър сериал за 2013 г. на Съюза на българските филмови дейци и филмовите награди “Джеймисън”. Създател и артистичен директор на филмовия фестивал “Мастър ов арт”, София.

Фестивали и награди:
Наградата за документален филм на МФФ за документални филми “Alive Doc”, Лос Анджелис, САЩ, 2017; Почетна награда Арт филм фестивал”, Фигейра, Португалия, 2017; Наградата за сценография, МФФ Arte Non Stop, Буенос Айрес, Аржентина, 2016; “Златен лъв” МФФ Барселона, Испания , 2016

2016, 66 мин, документален
Сценарий: Найо Тицин и Валери Тицин
Режисьор: Найо Тицин
Оператор: Найо Тицин
Композитор: Жорж Бизе
Продукция: СПОТЛАЙТ – Найо Тицин
С подкрепата на: НДК
Контакт: nayo_titzin@hotmail.com

СПОДЕЛИ: